Nieuws
Geslaagde bierproeverij bij De Drankenier
Vrijdagavond was het zover. De bierproeverij waar we zo lang op gewacht hadden. Circa 35 man had zich verzameld voor een gezellige avond. Rick Kempen, biersommelier bij Bier&cO, verrijkte ons met heerlijke verhalen over bier en over de zeven bieren die ons voorgeschoteld werden. Ondertussen werden er kotterballen geserveerd door Van Es Catering & Partyservice en lekkere hapjes door Zijkanaal C Food & Drinks.
Bier al 14.000 jaar oud
De schuilkelder, zoals Rick hem gekscherend noemde, zat vol enthousiaste deelnemers die erg genoten van de verhalen. Rick gaf ook aan de mooiste baan van de wereld te hebben: de hele dag over bier lullen. Een van de allermooiste dranken van de wereld. En dat al 14.000 jaar. Daarmee is bier twee keer zo oud als wijn. Rick vermelde daar wel bij dat hij er niet was om wijn te ‘bashen’, maar wilde het toch even genoemd hebben. Vooral ook omdat hij vindt dat bier aan het begin staat van onze samenleving. Doordat we ontdekt hebben hoe zo’n graankorrel gebruikt kon worden (door het maken van brood en brouwen van bier) zijn wij begonnen met wat we nu kennen als beschaving. We werden van jager/verzamelaar veranderd in agrariër.
1 Rothaus Pils Tannenzäpfle (5,1%)
De eerste bier die we ondertussen voorgeschoteld kregen was een pils, Tannenzäpfle. Pils is de meest gedronken biersoort ter wereld. Het brouwsel werd in 1842 ontdekt. In het Tjsechische plaatjse Pilsen. De populariteit van pils groeide daarna snel. Dat had twee redenen. De kleur was kraakhelder en de kwaliteit was contant. Tot die tijd was bier donker van kleur met een rokerige en zure smaak. Terwijl pils juist verfrist en verkwikt. Daarnaast zorgde de uitvinding van de spoorwegen ervoor dat deze drank snel zijn weg vond over het gehele continent.
Rothaus is de brouwer van de Tannenzäpfle die we voor onze neus zagen staan. De brouwerij ligt in Duitsland en is één van de drie brouwerijen in Duitsland die nog in eigendom zijn van de staat. Eigenaar is het ministerie van financiën van de staat Baden-Württemberg. Het merendeel van de aanwezige vindt deze pils prima. “Bierzar lekker’ zelfs volgens één deelnemer.
2 Come Back To Earth New England Double IPA ( 8,5%)
‘Proeven is vooral ruiken’, zegt Rick Kempen. En bij deze IPA van Frontaal Brouwerij uit Breda merk je dat meteen. In principe ziet dit bier er een beetje eng en troebel uit. Maar de hop in het bier zorgt ervoor dat je mango, papaja en meloen ruikt. Hop zorgt er ook voor dat er bepaalde oliën en zuren aan het bier worden toegevoegd die antibacterieel werken. De troebelheid zelf van dit bier komt doordat de hop wordt toegepast als het bier al gemaakt is. Al met al is deze New England IPA een prima gelukt biertje die gebrouwen is door de Nederlandse brouwerij Frontaal.
3 Elvis Juice IPA (5,1%)
Waar de vorige IPA tonen had van mango en papaja, heeft deze IPA tonen van grapefruit. Ook deze IPA wordt net als de vorige niet gebotteld, maar in blik verkocht. De smaak van bier gaat namelijk achteruit door licht en lucht. Je kunt bier dus het beste verkopen in blik. Tenminste, sinds, nog niet zo lang. Omdat de huidige blikjes minder stoffen aan het bier toevoegen. Brewdog, uit Schotland, is de brouwer van Elvis Juice. Zij zijn de voorloper van hopbier in Europa. De brouwer is pas 14 jaar oud maar brouwt nu al een zesde van wat bijvoorbeeld een brouwerij als Bavaria op de markt brengt. Zo snel zijn ze gegroeid. Inmiddels hebben ze brouwerijen in Aberdeen, Berlijn, Columbus (Ohio) en Brisbane.
4 Orval (6,2%)
Orval is een echt trappistenbier. Er zijn nog maar 11 kloosters over die trappistenbier maken. Daarvan zijn er vijf in België. De abdij Notre-Dame d’Oval ligt in de Belgische provincie Luxemburg. Op het etiket is een tekening te zien met een ring en een vis. Een kasteelvrouwe had een onbeantwoorde liefde. Daarom had ze de verlovingsringen in een meer gegooid. De prins wilde echter toch trouwen. Daarom ging de vrouwe huilen bij het meer waarna een vis de ringen terugbracht.
Als je een hand op het glas met dit bier doet en het bier rolt in het glas hoor je daarna dat dit het enige bier is dat zingt. Het bleek een grap van Rick waar iedereen intrapte.
Door de gisting in de fles veranderd de smaak. Daarom raadt Rick aan drie van deze bieren te kopen. De eerste drink je nu, de tweede over anderhalf jaar en de derde over drie jaar. Als je de tweede drinkt moet je er weer drie kopen en hetzelfde doen. Enzovoort. Na drie jaar kun je ze alle drie vergelijken. Je zult merken dat Orval echt een gave smaakrevolutie doormaakt.
5 Rick’s Rood-Wit (8,5%)
Dit bier is niet te koop, maar speciaal voor Rick gebrouwen door Tommie Sjef Wild Ales uit Den Helder. Het is een echt zuurbier. Met ingredienten als water, gerstemout, tarwe, wijndruiven, hop en gist. Het bier geeft een pure, zure smaakexplosie in de mond. Niet iedereen kon zo’n zuurbier waarderen, maar het hoort zeker bij een bierproeverij als deze en het is uniek dat we hem konden proeven.
6 Zundert 10 Quadrupel (10%)
Nederland kent ook twee kloosters waar nog trappistenbier gemaakt wordt. Een daarvan is Zundert. Het wordt gebrouwen in de Abdij Maria Toevlucht in de gelijknamige plaats Zundert. Zundert wordt pas sinds 2013 op de markt gebracht. Er was geld nodig dus de paar overgebleven monniken begonnen met brouwen om aan inkomsten te komen. Toch is het een echt trappistenbier. Want het voldoet aan de volgende drie voorwaarden:
- Het bier wordt door monniken van de Orde van Cisterciënzers zelf gebrouwen. Daarbij mogen zij wel hulp van medewerkers krijgen.
- Het bier wordt gebrouwen binnen de muren van een Trappistenklooster.
- De opbrengsten worden gebruikt om zelf van te leven en om mensen in nood te kunnen helpen.
Zundert voldoet aan deze drie vereisten.
7 Willy Tonka Imperial Stout (13%)
Deze Imperial Stout komt bij de brouwerij Moersleutel uit Alkmaar vandaan. Het is een zeer jonge brouwerij die met mooie bieren goed aan de weg timmert. Eentje ervan is de Willy Tonka, die inmiddels meerdere keren is uitgebracht met verschillende smaken. De Willy Tonka die wij kregen was een Imperial Stout met de smaken chocolade, vanille, kardemom en nootmuskaat. Het was het klapstuk van de avond. Niet iedereen kon deze waarderen, maar over de organisatie en uitleg was iedereen meer dan tevreden.
Niet genoeg van bier
Was je bij de bierproeverij? Of heb je hem gemist? En kun je geen genoeg van bier krijgen? Bij De Drankenier staat een ruim assortiment met speciaalbieren. Het assortiment verandert per week, dus soms moet je er snel bij zijn. En weet je nu echt niet wat je wilt of moet drinken? Vraag het dan eens aan Ron of Marc. Zij kunnen je alles vertellen over bier. Bovendien kan Marc je haarfijn uitleggen wat de ‘drunken monkey theorie’ is. We zien je graag in onze winkel of op één van onze volgende proeverijen!
De Drankenier. Elk glas moet een feest zijn!
Comments are closed