Nieuws
Bierproeverij met biersommelier Rick Kempen
‘Ik ga jullie vanavond niet vertellen hoe je een bier brouwt.’ De toon is meteen gezet door Rick Kempen. Rick is biersommelier bij Bier & Co en komt vanavond een bierproverij leiden bij De Drankenier. ‘Ik ga jullie laten proeven hoeveel verschil er zit tussen bieren. Zelfs bij het algemeen gedronken pils proef je al veel verschillen. We beginnen met een Amstel Pilsener. Om de mond te spoelen. We hebben allemaal wat anders gegeten vanavond. Dus dit is een prima pilsje om mee te starten. Al jullie smaakpapillen staan dan weer dezelfde kant op.’
Jever Pilsener
Het tweede bier dat we voorgeschoteld krijgen is ook een Pils. Het is een Jever Pilsener. De brouwerij ligt net over de grens in het Duitse Jever. Het is een met hop gebrouwen pils dat daardoor een meer bittere smaak heeft dan de Amstel. Maar van Rick mogen we de hop in dit pils niet vergelijken met de hop in de IPA’s. Er is een ander soort hop gebruikt. Maar daar komt hij later nog wel op terug. Ook is er iemand die toch durft te vragen wat pils tot pils maakt. ‘Nou, dan ga ik het toch even over het brouwproces hebben. Want in tegenstelling tot bijvoorbeeld wijn, hoeft bier niet uit een bepaalde streek te komen om een naam mee te krijgen. Pils komt oorspronkelijk uit de Tsjechische plaats Pilsen, maar mag tegenwoordig overal ter wereld vandaan komen. Pils was de eerste biersoort waarbij ze de controle konden houden over het brouwproces. Kenmerkend voor pils is dat het een ondergistend bier is. Het bestaat uit mout, water, hop en gist. En wat jullie verder over het technische verhaal achter het brouwen willen weten, moeten jullie even op het wereldwijde web opzoeken. We gaan door naar de volgende.
Blindproeven
We hebben inmiddels een blind vertrouwen in de knowhow van Rick. Ook vanwege zijn video’s op Youtube over bier. Het vertrouwen wordt letterlijk op de proef gesteld als we een blinddoek om moeten binden en een knijper op de neus krijgen. We gaan het volgende bier blind proeven. We mogen bepalen of we een blond biertje voor onze neus hebben of een donkere. De helft denkt blond en de andere helft donker. Als we de blinddoek afdoen zien we dat het om een amberkleurig Palm biertje gaat. Iemand noemt het bier smakeloos, maar daar haakt de biersommelier meteen op in. ‘Doordat je op deze wijze proeft, blijkt het bier juist niet smakeloos te zijn. Het is het enige zintuig dat nog werkt. We hebben geen zicht, waardoor onze hersenen van tevoren al niet kunnen bepalen wat voor soort bier we in onze glas hebben en onze neus doet ook niet mee. Daar proeven we eigenlijk het meeste mee.’
Bieren met uitgesproken smaken
Na de blinde test gaan we door met een Saison Dupont. Dit biertje is fris en fruitig. De Dupont wordt gezien als het schoolvoorbeeld voor een saison. De kleur is koperblond. Het is een echte dorstlesser dankzij de bitterheid die het bier heeft. Aan onze tafel worden de Belgsiche bieren over het algemeen goed gewaardeerd. Dus ook deze valt direct goed in de smaak.
Indian Pale Ale
Bij de volgende is de verdeeldheid wel aanwezig. Rick zegt al terecht dat bij de biersoort IPA je alleen maar liefhebbers of haters hebt. Er is geen echte tussenweg. We krijgen de IPA Bird of Prey van Uiltje voor ons. Deze prijswinnaar onder de IPA’s is erg fruitig en bitter. Dat komt door de hop. De voorproever vraagt ons welke vruchten we ruiken. Meloen, banaan, passievrucht en zelfs mango worden geroepen. ‘Dat is dus het leuke van deze hopsoort’, zegt Rick enthousiast. ‘Dit bier is tijdens het brouwproces nooit in de buurt gekomen van welke fruitsoort dan ook. De hop heeft deze smaken in zich.’ Vorig jaar is de Bird of Prey trouwens uitgeroepen tot de beste India Pale Ale van Nederland. Ook benoemt Rick nog de voordelen van bier in blik ten opzichte van bier uit een flesje.
Stout
Wie zoet is krijgt lekkers, maar wie stout drinkt, krijgt dat ook. Het laatste bier dat door de sommelier voor ons op tafel is gezet, is een stout. I Love the smell of coffee in the morning van X Brewing. De naam van het bier is een hele mond vol. En dat is de smaak ook. We proeven meteen de koffie maar ook de zoete tonen van chocolade op de achtergrond. Het is een Imperial Double Stout met een alcoholpromillage van 10,5%.
IJndejaarsbier
De avond loopt ten einde. Iedereen heeft genoten en daarom trakteert Ron Wilmink ons nog op een IJndejaarsbier van Brouwerij ’t IJ (9%). Hij heeft hem diezelfde middag nog binnengekregen en vindt dit bier passen bij de afsluiting van een mooie en succesvolle avond. Een avond waarin we dankzij een heel enthousiaste Rick Kempen weer veel meer te weten gekomen zijn over bier. Alle geproefde bieren zijn verkrijgbaar bij De Drankenier. Dus heb je een topper geproefd die je graag nog een keer wil drinken? Kom dan zeker even langs. Zoek je een ander soort bier? De kans is groot dat wij hem op voorraad hebben. Je vindt bij ons meer dan honderd soorten pils en speciaalbier. Dus kom eens langs en ga op ontdekkingstocht.
Elk glas moet een feest zijn. Proost!
Comments are closed