Nieuws
Birra Baladin in the house!!!
Birra Bianca: Isaac – Vernoemd naar Teo’s zoon
Isaac wordt gemaakt van rauwe tarwe die op smaak is gebracht
met koriander en sinaasappelschillen. Isaac is heerlijk voor in de zomer;
erg verfrissend en makkelijk te drinken. Heeft een lichte body en is ideaal
als aperitief.
Bier/Spijs: Aperitief, vis en vegetarische gerechten.
Verkrijgbaar in : 33 cl, 75 cl en 300 cl. Alcohol: 5%
Birra Egizia: Nora – Vernoemd naar Teo’s toenmalige vriendin
De Nora is gemaakt op basis van verschillende kruiden en Khamut.
Khamut, ofwel khorasan tarwe, is een ‘oergraan’, een graansoort
met een hoog eiwitgehalte en met zwakke gluten. Dit bier is amberkleurig
en heeft een volle smaak van zacht fruit en kenmerkt zich door Oosterse
aroma’s zoals gember, citrus en bloesems.
Bier/Spijs: Charcuterie, Thais en Indiase gerechten
Verkrijgbaar in: 33 cl en 24 ltr. Alcohol: 5,8%
Birra Italiana: Nazionale
Het énige bier dat is gemaakt met enkel Italiaanse ingrediënten. Deze
Italian ale is gemaakt van Italiaans water, gerstemout, gist
en Italiaanse kruiden (bergamot & koriander). De biersoort heeft
een licht pittig en verfrissend karakter en kenmerkt zich door
aroma’s van oranjebloesem, peer en bergamot.
Bier/Spijs: Gaat goed samen met de meeste gerechten en is zeer
geschikt als aperitief of bij een pizza.
Verkrijgbaar in: 33 cl. Alcohol: 6,5%
Birra Bruna: Leön
Birra Leön is een donker bier; niet te zoet en niet te hoppig. Er zijn tonen van kruiden, chocolade en gedroogd fruit aanwezig.
Bier/Spijs: Dessert of andere gerechten waar chocolade in verwerkt is, blauwe kazen en stoofvlees.
Verkrijgbaar in : 33 cl en 75 cl. Alcohol: 9%
Wist je dat het oorspronkelijk bedoelde winterbier Leön rondom Kerst (Noël) zó succesvol was dat Teo besloot het bier het hele jaar beschikbaar te stellen? Om die reden veranderde hij de naam van het bier in Leön.
La Storia
Het verhaal van Baladin begint in het dorpje Piozzo ten zuiden van Turijn in de Langhe.
Het is dit dorpje waar eigenaar Teo Musso in de jaren tachtig begint met het ontwikkelen
van bier vanuit zijn ouderlijk huis. Op 78 hectare grond produceert hij zijn eigen
ingrediënten waarbij hij voor energie vertrouwt op de zon. Vele bezoeken aan Vlaanderen
en jarenlange ontwikkeling van het brouwen van de bieren van Baladin zorgen voor
de hoogwaardige producten die op dit moment door hem op de markt worden gebracht.
Baladin heeft meer dan 23 soorten bier waarbij een aantal is vernoemd naar zijn naasten,
denk hierbij aan zijn zoon Isaac en toenmalige vrouw Nora.
De bieren van Baladin zijn uniek omdat deze niet worden gefilterd, niet worden gepasteuriseerd
en hergisten op de fles. Dit is de reden dat het bier langzaam evolueert waardoor er een natuurlijke
variatie in smaak ontstaat. Om de kwaliteit van de bieren te waarborgen, is een relatief
lang proces nodig. Bij de meeste bieren kost het drie maanden om de bieren te maken: één
maand voorbereiding, één maand hergisting en één maand stabilisatie. Teo ziet bier als
een ambachtsproduct dat bij voorkeur gecombineerd wordt met eten.
Over Teo Musso:
Teo Musso is opgegroeid in Piozzo, in een wijnfamilie. Meerdere conflicten zorgden ervoor
dat hij zich vaak afzette tegen zijn ouders. Van huis uit wilde zijn vader dat Teo de huisgemaakte
wijn dronk. Zijn passie voor bier was snel geboren. Vanuit zijn zelfgemaakte bierbrouwerij
in zijn ouderlijk huis heeft hij zijn passie voor bier laten uitgroeien tot een waanzinnige
fabriek in Piemonte en tientallen Baladin pubs en een Baladin hotel in bezit.
Bicchieri Per Birra: Teku
Teo Musso wilde een glas creëren dat de zintuigelijke beleving van het bier zo goed mogelijk tot zijn recht zou laten komen. Hij was zich er van bewust dat de grootte en de vorm van het glas een duidelijk effect heeft op de smaakbeleving. Musso heeft zodoende verschillende biersommeliers bij elkaar gebracht om hen een aantal dagen het ambachtelijke bier van ORVAL uit tientallen verschillende glazen te laten proeven. Uiteindelijk zijn deze biersommeliers tot de conclusie gekomen dat bepaalde glazen de smaken en aroma’s van het bier beter tot zijn recht laten komen. In samenwerking met Italiaans bierexpert Lorenzo Dabove, ofwel: Kuaska, heeft Musso de bevindingen van de biersommeliers uitgewerkt en is het TEKU glas ontstaan. TEKU staat voor de eerste twee letters van Teo en Kuaska en zorgt voor dè ultieme bier drinkervaring.
Baladin Cola
Baladin Cola wordt gemaakt van Kolanoten afkomstig van het Kola Slow Food Presidium uit Sierra Leone. Een deel van de opbrengst wordt geschonken aan projecten van Slow Food Foundations om zo de biodiversiteit te steunen. Baladin Cola bevat geen kleurstoffen of conserveermiddelen waardoor de kleur van de cola bijzonder is, namelijk: rood
De eerste Fair Trade cola! 100% natuurlijk!
Baladin Xyauyú Oro
Bier van hoge gisting en kenmerkt zich door aroma’s van rozijnen en gedroogd zoet fruit. De geuren zijn terug te leiden naar de Madeira wijnen; het is een balans van fris, zuur, zacht en zoet tezamen met complexe aroma’s die ontstaan door de rijping.
Bier/Spijs: Past goed bij gerechten met chocolade en bij blauwader- en harde kazen. Kan het best worden gedronken na het eten
Comments are closed