Nieuws
Disaronno Amaretto 1 liter € 19,99
De Meest verkochte likeur wereldwijd!!!
Nu tot 1 April scherp geprijsd!!
Nieuws
Whiskyavond 8 April 2022
Beste Klanten en liefhebbers,
De proeverij van 18 maart zit al helemaal vol. Maar we hebben in overleg met Jock een tweede avond gepland. Vrijdag 8 april komt Jock weer naar IJmuiden.(Vol)
Jock neemt u mee naar Schotland met mooie verhalen van Islay tot Highlands, van lowland tot speyside en waar nog meer.
Wij hebben er weer enorm veel zin in. We kunnen maximaal 30 personen kwijt beneden.
We doen de proeverij in ons proeflokaal waar we de dan geldende regels hanteren en we 1,5 meter ruimte hebben. gezondheid voorop dus kom als u geen klachten heeft.
Wilt u aanwezig zijn bij deze proeverij meld u dan snel aan, dat kan door te bellen 0255-513396 te mailen naar info@dedrankenier.nl of even langs te komen.
Whiskykenner Jock Shaw laat u op muzikale en humoristische wijze kennis maken met Uisge Beatha, het levende water van Schotland!
Whisky is een van de meest verkochte sterke dranken ter wereld! Negen van de tien verkochte flessen zijn blended whisky’s, de overigen zijn single malts. Er doen vele verhalen over het ontstaan van whisky de ronde. De oude Egyptenaren wisten al 3000 jaar voor Christus sterke drank te distilleren. Rond 1500 na Christus maakten Schotse monniken een drank, waar ze Aqua Vita, levend water van maakten. In de oud Schotse taal Gaelic uisge beatha, afgekort tot Uisghie en nog later whisky! Het wel of niet betalen van belasting op het stoken van whisky, de drooglegging in Amerika (1920-1933) en de commerciële inslag van de Whisky Baronnen hebben tot de hedendaagse whiskycultuur geleid. De productie en verkoop van whisky is overal ter wereld in opmars; landen als Griekenland, India, China en Japan zijn belangrijke spelers op deze markt. Investeren in een zeldzame whisky is een goede manier van beleggen!
Als whisky drie jaar plus een dag op het vat heeft gelegen in Schotland mag het ‘Scotch’ worden genoemd. De smaak van whisky rijpt en ontwikkelt zich gedurende het verblijf in een eikenhouten vat. Hoelang de whisky heeft ‘geslapen’ staat op het label van de fles. Nadat de whisky is gebotteld verandert de smaak niet meer, in tegenstelling tot wijn.
Jock is geboren in Paisley, een weversstad vlakbij Glasgow die bekend is van het Paisley Pattern. Hij woont al meer dan veertig jaar in Nederland. Zijn ouders werkten voor the Scottish and Newcastle Brewing Company, die eigenaars waren van vele whisky distilleerderijen in Schotland. Zijn tante werkte voor the Chivas Whisky Bond. Er werd in zijn kindertijd dus veel over whisky gepraat (en geproefd)! Als volwassene volgde hij cursussen, nam deel aan proeverijen, bezocht veel distilleerderijen in Schotland en won prijzen met blind proeven van whisky. In 1999 werd hij landelijk kampioen in Amsterdam. Daarnaast houdt hij enorm van muziek en speelt hij enkele instrumenten. Hij begon met het geven van nosing and tasting sessions voor geïnteresseerden en zijn bedrijf ‘Scotch and Folk’ zag in 2009 het levenslicht. In april 2014 werd hij ‘Keeper of the Quaich’. Jock organiseert vele malen per jaar Single Malt Whisky nosing-and tasting sessies, hoofdzakelijk in Nederland, Belgie en Schotland. In pubs, restaurants, bij particulieren, voor feesten, studenten, verjaardagen, Burns’ Nights!
Datum: vrijdagavond 18 Maart 2022(vol)
Datum: vrijdagavond 8 April 2022
Aanvang : 19:30
Entree € 30,00
Locatie: Lange Nieuwstraat 183, IJmuiden
Nieuws
Beste witte wijn onder de € 10,00
Dan hebben we 1 van de top 10 wijnen onder de 10 euro van de grote hamersma. De Italiaanse Bacareto Verdicchio. Een dijk van een wijn. Proost!!
De wijn kost € 9,95
6 voor € 54,00
Wijnboer Azienda Agricola Piersanti in Cupramontana, Marche
Kleur en type Wit, droog, karaktervol
Druivensoort Verdicchio 100 %
Drinkadvies 9 tot 10 graden
Beoordeling
Kleur Licht goudgeel met groenige en strogele tinten.
Geur Volle, vrij geconcentreerde geur, mooi fris, met vers brood en hints van meidoorn en brem.
Smaak Frisse, vrij intense, harmonieuze en ronde smaak, waarin het amandelbitter licht terugkomt (hetgeen typerend is voor verdicchio). Flinke afdronk.
Toepassing Door zijn volheid zeker een maaltijdwijn. Heerlijk bij gebakken vis, gamba’s, inktvis en zelfs kip. De allerbeste combi met pasta aglio e olio
Oordeel Aromatische, vrij rijke Verdicchio, met genoeg frisheid om niet zwaar te zijn. Heel veel wijn voor zo’n bescheiden prijs.
Opmerkingen De Azienda Agricola Piersanti is gevestigd in Cupramontana, het kloppend hart van de Verdicchio di Jesi-streek. Ze maken een aantal Verdicchio’s, van verschillende niveau’s. Deze “Bacaréto” is en zogenaamde Cru; een wijngaard op een van de beste heuvels, die apart geclassificeerd zijn. Hij ligt wat hoger, op meer dan 350m boven zeeniveau. Dit is van belang; op deze hoogte is het behoorlijk koeler dan aan de kust, waardoor de druiven later geoogst kunnen worden en aromatisch meer te bieden hebben. Bacaréto is trouwens dialect voor een oude herberg.
Nieuws
Happy newyear 2022!!
Nieuws
Geslaagde bierproeverij bij De Drankenier
Vrijdagavond was het zover. De bierproeverij waar we zo lang op gewacht hadden. Circa 35 man had zich verzameld voor een gezellige avond. Rick Kempen, biersommelier bij Bier&cO, verrijkte ons met heerlijke verhalen over bier en over de zeven bieren die ons voorgeschoteld werden. Ondertussen werden er kotterballen geserveerd door Van Es Catering & Partyservice en lekkere hapjes door Zijkanaal C Food & Drinks.
Bier al 14.000 jaar oud
De schuilkelder, zoals Rick hem gekscherend noemde, zat vol enthousiaste deelnemers die erg genoten van de verhalen. Rick gaf ook aan de mooiste baan van de wereld te hebben: de hele dag over bier lullen. Een van de allermooiste dranken van de wereld. En dat al 14.000 jaar. Daarmee is bier twee keer zo oud als wijn. Rick vermelde daar wel bij dat hij er niet was om wijn te ‘bashen’, maar wilde het toch even genoemd hebben. Vooral ook omdat hij vindt dat bier aan het begin staat van onze samenleving. Doordat we ontdekt hebben hoe zo’n graankorrel gebruikt kon worden (door het maken van brood en brouwen van bier) zijn wij begonnen met wat we nu kennen als beschaving. We werden van jager/verzamelaar veranderd in agrariër.
1 Rothaus Pils Tannenzäpfle (5,1%)
De eerste bier die we ondertussen voorgeschoteld kregen was een pils, Tannenzäpfle. Pils is de meest gedronken biersoort ter wereld. Het brouwsel werd in 1842 ontdekt. In het Tjsechische plaatjse Pilsen. De populariteit van pils groeide daarna snel. Dat had twee redenen. De kleur was kraakhelder en de kwaliteit was contant. Tot die tijd was bier donker van kleur met een rokerige en zure smaak. Terwijl pils juist verfrist en verkwikt. Daarnaast zorgde de uitvinding van de spoorwegen ervoor dat deze drank snel zijn weg vond over het gehele continent.
Rothaus is de brouwer van de Tannenzäpfle die we voor onze neus zagen staan. De brouwerij ligt in Duitsland en is één van de drie brouwerijen in Duitsland die nog in eigendom zijn van de staat. Eigenaar is het ministerie van financiën van de staat Baden-Württemberg. Het merendeel van de aanwezige vindt deze pils prima. “Bierzar lekker’ zelfs volgens één deelnemer.
2 Come Back To Earth New England Double IPA ( 8,5%)
‘Proeven is vooral ruiken’, zegt Rick Kempen. En bij deze IPA van Frontaal Brouwerij uit Breda merk je dat meteen. In principe ziet dit bier er een beetje eng en troebel uit. Maar de hop in het bier zorgt ervoor dat je mango, papaja en meloen ruikt. Hop zorgt er ook voor dat er bepaalde oliën en zuren aan het bier worden toegevoegd die antibacterieel werken. De troebelheid zelf van dit bier komt doordat de hop wordt toegepast als het bier al gemaakt is. Al met al is deze New England IPA een prima gelukt biertje die gebrouwen is door de Nederlandse brouwerij Frontaal.
3 Elvis Juice IPA (5,1%)
Waar de vorige IPA tonen had van mango en papaja, heeft deze IPA tonen van grapefruit. Ook deze IPA wordt net als de vorige niet gebotteld, maar in blik verkocht. De smaak van bier gaat namelijk achteruit door licht en lucht. Je kunt bier dus het beste verkopen in blik. Tenminste, sinds, nog niet zo lang. Omdat de huidige blikjes minder stoffen aan het bier toevoegen. Brewdog, uit Schotland, is de brouwer van Elvis Juice. Zij zijn de voorloper van hopbier in Europa. De brouwer is pas 14 jaar oud maar brouwt nu al een zesde van wat bijvoorbeeld een brouwerij als Bavaria op de markt brengt. Zo snel zijn ze gegroeid. Inmiddels hebben ze brouwerijen in Aberdeen, Berlijn, Columbus (Ohio) en Brisbane.
4 Orval (6,2%)
Orval is een echt trappistenbier. Er zijn nog maar 11 kloosters over die trappistenbier maken. Daarvan zijn er vijf in België. De abdij Notre-Dame d’Oval ligt in de Belgische provincie Luxemburg. Op het etiket is een tekening te zien met een ring en een vis. Een kasteelvrouwe had een onbeantwoorde liefde. Daarom had ze de verlovingsringen in een meer gegooid. De prins wilde echter toch trouwen. Daarom ging de vrouwe huilen bij het meer waarna een vis de ringen terugbracht.
Als je een hand op het glas met dit bier doet en het bier rolt in het glas hoor je daarna dat dit het enige bier is dat zingt. Het bleek een grap van Rick waar iedereen intrapte.
Door de gisting in de fles veranderd de smaak. Daarom raadt Rick aan drie van deze bieren te kopen. De eerste drink je nu, de tweede over anderhalf jaar en de derde over drie jaar. Als je de tweede drinkt moet je er weer drie kopen en hetzelfde doen. Enzovoort. Na drie jaar kun je ze alle drie vergelijken. Je zult merken dat Orval echt een gave smaakrevolutie doormaakt.
5 Rick’s Rood-Wit (8,5%)
Dit bier is niet te koop, maar speciaal voor Rick gebrouwen door Tommie Sjef Wild Ales uit Den Helder. Het is een echt zuurbier. Met ingredienten als water, gerstemout, tarwe, wijndruiven, hop en gist. Het bier geeft een pure, zure smaakexplosie in de mond. Niet iedereen kon zo’n zuurbier waarderen, maar het hoort zeker bij een bierproeverij als deze en het is uniek dat we hem konden proeven.
6 Zundert 10 Quadrupel (10%)
Nederland kent ook twee kloosters waar nog trappistenbier gemaakt wordt. Een daarvan is Zundert. Het wordt gebrouwen in de Abdij Maria Toevlucht in de gelijknamige plaats Zundert. Zundert wordt pas sinds 2013 op de markt gebracht. Er was geld nodig dus de paar overgebleven monniken begonnen met brouwen om aan inkomsten te komen. Toch is het een echt trappistenbier. Want het voldoet aan de volgende drie voorwaarden:
- Het bier wordt door monniken van de Orde van Cisterciënzers zelf gebrouwen. Daarbij mogen zij wel hulp van medewerkers krijgen.
- Het bier wordt gebrouwen binnen de muren van een Trappistenklooster.
- De opbrengsten worden gebruikt om zelf van te leven en om mensen in nood te kunnen helpen.
Zundert voldoet aan deze drie vereisten.
7 Willy Tonka Imperial Stout (13%)
Deze Imperial Stout komt bij de brouwerij Moersleutel uit Alkmaar vandaan. Het is een zeer jonge brouwerij die met mooie bieren goed aan de weg timmert. Eentje ervan is de Willy Tonka, die inmiddels meerdere keren is uitgebracht met verschillende smaken. De Willy Tonka die wij kregen was een Imperial Stout met de smaken chocolade, vanille, kardemom en nootmuskaat. Het was het klapstuk van de avond. Niet iedereen kon deze waarderen, maar over de organisatie en uitleg was iedereen meer dan tevreden.
Niet genoeg van bier
Was je bij de bierproeverij? Of heb je hem gemist? En kun je geen genoeg van bier krijgen? Bij De Drankenier staat een ruim assortiment met speciaalbieren. Het assortiment verandert per week, dus soms moet je er snel bij zijn. En weet je nu echt niet wat je wilt of moet drinken? Vraag het dan eens aan Ron of Marc. Zij kunnen je alles vertellen over bier. Bovendien kan Marc je haarfijn uitleggen wat de ‘drunken monkey theorie’ is. We zien je graag in onze winkel of op één van onze volgende proeverijen!
De Drankenier. Elk glas moet een feest zijn!
Nieuws
Herfst 2021
Beste liefhebbers,
De herfst heeft zijn intrede gedaan dat betekend weer gezellig bij elkaar, open haard aan en kijken hoe de blaadjes van de boom vallen. Wij als branche zitten natuurlijk niet stil. Ik heb soms zoveel leuks te melden maar kom niet altijd toe aan een nieuwsbrief. Maar gelukkig komen jullie geregeld langs om te genieten van mooie wijnen/bieren en gedistilleerd.
Wisten jullie al dat wij een kelder vol bokbieren hebben, daar staan rond de 40 verschillende bokken te wachten op een warm en knus huisje. Vraag bij binnenkomst waar de kelder is dan lopen wij graag met u mee.
Wij zijn fan en liefhebber van Teeling Whiskey’s uit Ierland en deze hebben weer een onwaarschijnlijke prestatie neergezet met 4 nieuwe bottelingen.
We willen ze graag aan u voorstellen, let wel de flessen zijn gelimiteerd dus bepekt leverbaar.
Teeling 25 Y single Cask Ierse whiskey die 25 jaar geleden is gedistilleerd is erg schaars. We zijn dan ook trots op onze nieuwste Bresser & Timmer Single Cask Botteling, een Teeling Irish Single Malt 25 years old. Deze whiskey is maar liefst 25 jaar gelagerd in een ex-rum cask. Gedistilleerd in 1996 en zonder chill-filtratie gebotteld in juli 2021 op een alchoholpercentage van 50,7%. Zeer gelimiteerd verkrijgbaar.€ 410,00 De Review van kenner Jock Shaw https://www.youtube.com/watch?v=dOR-HL39loM&t=6s
Teeling 18 years De vierde botteling van The Renaissance Series bestaat uit 18-jarige Single Malt die aanvankelijk meer dan 16 jaar in ex-bourbonvaten werd gerijpt voordat de whiskey een narijping kreeg in hoogwaardige ex-rode Pineau des Charentes versterkte wijnvaten. Deze vaten geven aroma’s van geperste druiven, gekonfijte gedroogd fruit aroma’s van abrikoos en ananas. Beperkt tot slechts 9.000 flessen, wordt de Single Malt vervolgens gebotteld op 46% zonder chill-filtratie, een kenmerk van alle Teeling Whisky’s. € 142,95 De Review van Kenner Jock Shaw https://www.youtube.com/watch?v=dOR-HL39loM&t=6s
Teeling Irish Whiskey Brabazon 04 De Brabazon 4 is begin dit jaar geïntroduceerd maar was al snel uitverkocht, Bresser & Timmer heeft nog een aantal flessen weten te bemachtigen en vanaf nu is de Brabazon 04 weer beperkt leverbaar. De Brabazon Bottling Series is een limited edition-collectie van unieke Ierse Single Malts die de volledige impact en smaak vastleggen van rijping op versterkte wijnvaten. Voor de Brabazon Bottling Series 4 heeft Teeling unieke vaten ingekocht, die worden gebruikt door een lang vergeten historische stijl van Portugese Port, om een werkelijk unieke en onderscheidende botteling van Teeling Whiskey te produceren. Carcavelos is een stijl van Portugese versterkte wijn die teruggaat tot de 18e eeuw. Deze zeldzame Port-vaten zijn gevuld met Teeling Single Malt, die in 2007 is gedistilleerd, en hebben meer dan twee jaar in de port vaten gelagerd om het volledige scala aan smaak en karakter aan de whiskey te geven. proefnotities Fruit, karamel en toffee in de neus, met een complex smaakprofiel van boomgaardfruit, honing en marmelade. Tonen van droog fruit, mout en hints van koekjesdeeg voor de afdronk. prijs:€ 95,00
Teeling Irish Whiskey Single Grain 13 years Teeling 13 Year Old Single Grain belichaamt de focus van Teeling op het stimuleren van de evolutie van Irish Whiskey en het zijn van een pionier in het vieren van Irish Single Grain. Een geheel unieke stijl binnen Irish Whiskey die de grenzen van conventie verlegt, op het kruispunt van waar oud en nieuw elkaar ontmoeten. Gemaakt met behulp van een onconventionele receptuur van 95% maïs en 5% gemoute gerst die drievoudig is gedistilleerd en aanvankelijk is gerijpt in ex-bourbonvaten voordat hij nog eens vier jaar extra rijpt in ex-Bordeaux Red Wine Casks. Trots gebotteld op 50% zonder chill-filtratie zorgt ervoor dat het ware karakter van de whisky behouden blijft. Prijs € 85.00 over 2 weken leverbaar. Wilt u uw relatie een mooi geschenk geven met de feestdagen? daar helpen wij uw graag bij. Kom wel op tijd want niet alles is op korte termijn te bestellen.
Wij hopen u graag weer te zien in onze winkel, blijf gezond en blijf genieten!!
Team de Drankenier Langenieuwstraat 183 1972 GH IJmuiden 0255-513396 |
|
Nieuws
Bierproeverij Rick Kempen Vrijdagavond 5 November 2021(vol)
We gaan langzaam weer uit het ongezellige dal komen en gaan onze tweede proeverij houden. Uiteraard verwachten we van ieder een verantwoordelijk betreft gezondheid!!
Vrijdagavond 5 November komt Rick Kempen vanuit Amsterdam naar IJmuiden om jullie weer een avond vol bierverhalen en lekkere bieren voor te schotelen.
Deze avond staat voor gezelligheid en een stukje educatie betreft de bieren. Want wat zijn er inmiddels veel stijlen, brouwerijen en soorten. Ook wij kunnen de hoeveelheid bier niet meer overzien..
Rick Kempen is bierambassadeur bij Bier&cO, gediplomeerd biersommelier en biercolumnist bij ‘Het Parool’. In zijn boek ‘Bier’ deelt Kempen al zijn kennis en enthousiasme over bier. Bier is in. Brouwerijen schieten als paddenstoelen uit de grond, het Bierschap in de supermarkt barst uit zijn voegen en elk weekend is er wel ergens een bierfestival, waar bier in allerlei geuren, kleuren en smaken genoten wordt. Deze opleving is geheel terecht. Bier is een miraculeus en eeuwenoud natuur- en cultuurproduct. Maar voor iets wat we (bijna) dagelijks drinken, weten we er schandalig weinig van. Waar komt de smaak vandaan, en de kleur? Past bier op de eettafel? Wat is nou een (technisch) goed biertje en wanneer mag je klagen over bier? Over dit en veel meer gaat ‘Bier’. Het helpt u nieuwe bieren te ontdekken en begeleidt u met meer kennis en kunde in het bierlandschap van vandaag.
Wilt u bij deze avond zijn reageer dan snel naar info@dedrankenier.nl of bel naar 0255 513396.
We hebben beperkt plaats!!
Datum: 5-11-2021
Aanvang: 20:00
Entree: € 20,00
Team de Drankenier
Nieuws
Whisky Proeverij Vrijdag 10 september 2021
Ja we gaan het weer proberen, vrijdagavond 10 september 2021 komt onze huisvriend, whiskyspecialist en liefhebber Hans Bol weer van Heiloo naar IJmuiden. Hans neemt u mee naar Schotland met mooie verhalen van Islay tot Highlands, van lowland tot speyside en waar nog meer.
Wij hebben er weer enorm veel zin in. We kunnen maximaal 25 personen kwijt vanwege de RIVM regels.
We doen de proeverij in ons proeflokaal waar we de dan geldende regels hanteren en we 1,5 meter ruimte hebben. gezondheid voorop dus kom als u geen klachten heeft maar dat spreekt voorzich.
Wilt u aanwezig zijn bij deze proeverij meld u dan snel aan. Mochten er veel aanmeldingen zijn dan plannen we een tweede avond.
Hans heeft meer dan 14 jaar ervaring in het promoten en bouwen van merken voor Whisk(e)y, Rum en andere sterke dranken. Hij heeft meer dan 1200 proeverijen gedaan en is onze eigen whiskygoeroe.
Met zijn beleving van smaak kan je door de smaak notities heen vertellen op een manier waardoor je je even waant als een klein kind in een snoepwinkel. Iedereen met een slijterij kent Hans en andersom.
Datum: 10 September vrijdag
Aanvang : 20:00
Entree € 25,00
Locatie: Lange Nieuwstraat 183, IJmuiden
Nieuws
Vacature !!!!!!!(verlopen)
Vacature
Adviseur slijterij & wijnhuis 15 uur per week
Bij goed functioneren bieden wij opleidingsmogelijkheden en uitzicht op een vast contract.
Over ons
De Drankenier is de specialist van bijzondere dranken in IJmuiden. Trots zijn wij op ons prachtige en brede assortiment. Exclusieve binnenlandse en buitenlandse distillaten staan te wachten om de smaakpapillen te doen veroveren. Wij bieden onze klanten een beleving. Een ruime keuze aan wijn, speciaal bieren en cadeauartikelen zijn zeker de moeite waard om onze winkel aan de Noord-Arcade te bezoeken. Mag er een feest of proeverij georganiseerd worden? Je bent bij ons aan het juiste adres!
Wat worden jouw werkzaamheden
- Klanten adviseren (over dranken en de invulling van feesten en partijen).
- Bestellingen aannemen..
- Proeverijen organiseren.
- Uiteraard horen schoonmaken en het tillen van dozen en kratten ook bij de werkzaamheden.
Wat verwachten wij van jou
- Minimaal 21 jaar.
- Een SVH-diploma is een pre of bereid zijn om het te behalen.
- Minimaal 1 jaar winkelervaring.
- Je hebt een organisatietalent.
- Je beschikt over een groot verantwoordelijkheidsgevoel en een ondernemingsgeest.
- Op zaterdag werken is geen probleem.
- Je werkt op vaste dagen, maar bij drukte vragen wij om flexibiliteit.
- Rond de feestdagen ben je flexibel beschikbaar (november/december).
- Je bent in het bezit van een rijbewijs.
Heb jij een gezonde interesse voor alcoholische dranken en wil je deel uitmaken van ons enthousiaste en gemotiveerd team? Stuur voor 1 juli je CV en motivatie naar info@dedrankenier.nl. Neem voor meer informatie contact op met Ron Wilmink, 0255 513396.
Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.
Nieuws
Kans op een Texels Zitzak!! Actie is van 3-02-2021 tot en met 28-02-2021
Ja wie wil dit nou niet hebben, koop nu 6 flesjes Texels bier in de winkel vul je naam en nummer op de kassa bon in en wie weet win je deze gave zitzak en waan je jezelf even op Texel.