Nieuws
Kilkerran single malt
Kilkerran, 12 jaar oude whisky
Campbeltown, of op zijn Schots Ceann Loch Cille Chiarain, was ooit de hoofdstad van de whisky. Tenminste in de 19e eeuw. In het begin van de 20e eeuw toen de drooglegging in de Verenigde Staten zorgde voor vele sluitingen, bleven maar twee distilleerderijen over. Tot november 2000. Toen werd de Glengyle distilleerderij heropent als Mitchells Glengyle Ltd. Nu er weer drie distilleerderijen in het stadje zijn mag het zich weer een whiskyregio noemen. Helaas was de merknaam wel vergeven, dus de eerste whisky’s die in 2004 op de markt kwamen werden Kilkerran genoemd. Kilkerran single malt.
Vernoemd naar Saint Kerran
Omdat de naam Glengyle al vergeven was aan een blended Highland whisky mocht Mitchell’s Glengyle Ltd de naam niet meer gebruiken voor hun single malt whisky. Nu zijn ze trots om de whisky te mogen vernoemen naar de stichter van een oude nederzetting waar Campbeltown opgebouwd is. Saint Kerran, een Schotse heilige.
Kilkerran 12 years old
De Kilkerran 12 jaar oud heeft liggen rijpen op bourbonvaten (70%) en sherryvaten (30%). Een ideale combinatie voor een uitstekende single malt. De drank is licht goud van kleur en heeft een alcoholpercentage van 46%. De geur bestaat uit lichte tinten van honing en bloemen. Daarnaast zijn er lichte ziltige tonen. De smaken zijn licht zoetig met citroen, kaneel en vanille, maar ook een klein beetje peper. Ook smaakt de Kilkerran ligt rokerig en kruidig. De afdronk is lang. Ook daar zijn de pepers en vanille weer te herkennen.
Ben je ook nieuwsgierig geworden? De Kilkerran 12 years old single malt is nu verkrijgbaar bij ons. En zoals je natuurlijk van een specialist gewend bent, hebben we ook nog voldoende keuze in overige whisky’s. Zowel blends als single malts. Zoals bijvoorbeeld deze Balvenie Doublewood 12. Ook een hele lekkere whisky! Kom dus snel bij De Drankenier langs. We helpen je graag. Ben je met de auto? Achter de winkel is voldoende parkeerruimte.
Nieuws
Port Proeverij porthuis Krohn 27 september 2018
We hebben weer wat bijzonders en leuk voor u in petto, namelijk op donderdagavond 27 september zal onze huisvriend Vincent koppers allias Boompie een gave Masterclass port geven van het gerenommeerde porthuis Krohn.
Het Porthuis Krohn werd in 1865 opgericht door de jonge Noren Theodor Wiese en Dankert Krohn. Inmiddels is het bedrijf al generaties in handen van de Portugese familie Carneiro.
Krohn is één van de weinige onafhankelijke familiebedrijven die in Oporto is overgebleven.
Naast de standaard ports, omvat het assortiment een breed gamma aan Colheita’s, LBV’s en Vintage ports. Wilt u getuige zijn van deze heerlijke en leerzame avond meld u dan snel aan.
Port doet ons direct denken aan de haven plaats Oporto, daar waar de rivier de Douro in de Oceaan uitkomt. Het productiegebied voor Portwijnen ligt echter 70 kilometer landinwaarts langs de sterk kronkelende rivier de Douro. Dit gebied wordt gekenmerkt door de steile oevers met moeilijk te bereiken terrassen langs de rivier waarbij de druivenstokken aangeplant staan onder ongenadig schijnende zon. Dit gebied kent verzengend hete droge zomers en steenkoude en natte winters. De bodem wordt gevormd door keiharde en ondoordringbare graniet en leisteen.
Datum: 27 september 2018
Aanvang: 20:00
Entree: € 15,00
Locatie: Lange nieuwstraat 183, IJmuiden
Nieuws
Zeeuwse wijnen van de Kleine Schorre
Zeeuwse wijnen bij De Drankenier
We gaan je een klein geheimpje verklappen. Een klein geheimpje over heerlijke wijnen. De lekkerste wijn van Nederland komt uit Zeeland. Hoe dat kan? Zeeland bezit over de meeste zonuren van Nederland. Daarom kunnen de druiven daar goed rijpen. Bovendien is de grond erg vruchtbaar op Schouwen-Duiveland. Op dit Zeeuwse eiland is de Wijnhoeve de Kleine Schorre te vinden. Een wijnhoeve waar heerlijke Zeeuwse wijnen gemaakt worden. Zeeuwse wijnen die wij nu in ons assortiment hebben.
Zeeuwse Zilte Zaligheden
Op de website van de Kleine Schorre valt te lezen dat de Wijnhoeve in 2001 het levenslicht zag. In samenwerking met het Luxemburgse wijnhuis Cep d’Or werd een strenge selectie van druiven gemaakt. Als de druivenrassen maar aansluiten op het goede dat Zeeland te beiden heeft. Zeeuwse Zilte Zaligheden. Zaligheden als oesters, platvis, kreeft, lamsoor en zeekraal. De druivenrassen zijn Pinot Gris, Pinot Blanc en Auxerrois. De 42.000 wijnstokken zijn op een wijngaard van 10 ha geplant. Na de oogst worden de druiven met de grootste zorg verwerkt in de kelder op het terrein.
In assortiment van De Drankenier
De volgende Zeeuwse wijnen zijn nu verkrijgbaar bij De Drankenier:
Schouwen-Duiveland Rivaner 2016
De wijn is bijzonder fris met tonen als lychee, perzik en peer. De wijn is licht sprankelend. Heerlijk te combineren bij garnalen of krab. Of bij pittige gerechten en salades, dankzij een licht zoetje en zijn frisheid.
Schouwen-Duiveland Gris 2016
Ook deze wijn is enerzijds fris en anderzijds een tikkeltje zoet. Tonen van wit fruit en rozijn, maken de wijn samen met de Pinot Gris krachtig en toch ook bijzonder verfijnd. Door de complexe geuren en rokerige tonen is de wijn ideaal te drinken bij Kreeft en oesters.
Zeeuwsch Schorretje Blanc
In samenwerking met Cep D’Or is deze wijn gemaakt. Een Cuvée van Auxerrois en Pinot Blanc, samengesteld door Johan van de Velde, keldermeester.
Zeeuwsch Schorretje Rosé
Ook deze wijn is samengesteld door Johan van de Velde in de wijnkelders van Cep d’Or. Deze wijn is een cuvée van Rivaner en Pinot Noir druiven.
Wijncolumnist Financieel dagblad lovend
Hubrecht Duijker, wijncolumnist van het Financieel Dagblad is lovend over de Zeeuwse wijnen. Hij zegt: “Alle wijnen van de Kleine Schorre zijn heel zuiver en dus technisch onberispelijk”. Bij ons zijn nu zes wijnen van de Zeeuwse wijnhoeve verkrijgbaar. Naast de vier bovengenoemde kun je ook nog de ‘Barrique 2015’ of de ‘Cuvée Zeeland’. Heb je dorst gekregen? Zin in Zeeuwse zilte Zaligheden? Kom dan snel bij ons De Drankenier langs. We helpen je graag. Ben je met de auto? Achter de winkel is voldoende parkeerruimte.
Nieuws
De Laatste 2 Tomatin 5 Virtues Water en metal zijn gearriveerd.
Let wel beperkt verkrijgbaar en alleen in de winkel.
Nieuws
Zaterdag 31 Maart 2018 wijnmiddag met Katie Cunningham van Misty Cove
Zaterdagmiddag 31 maart staat in het teken van Nieuw -Zeeland, want dan komt de brand ambassador van het wijnhuis Misty cove uit nieuw- Zeeland een inloopproeverij verzorgen.
katie kan u alles vertellen over het wijnproces of welke wijnen bij u paasbrunch passen.
Bij deze even wat info over het wijnbedrijf.
Misty Cove is een relatief jong wijnbedrijf in Nieuw-Zeeland. Andrew Bailey maakt hier zuivere en vooral karakteristieke wijnen van druiven uit Marlborough en Central Otago.
Misty Cove is het relatief jonge wijnbedrijf van wijnmaker Andrew Bailey en zijn Nederlandse vrouw Marieke. De druiven zijn afkomstig uit de beste wijngaarden van Marlborough en Central Otago, die Andrew gedeeltelijk in eigendom heeft. Misty Cove maakt hiervan zuivere en vooral karakteristieke wijnen die zich reeds op een groot aantal concoursen onderscheiden hebben. Het bedrijf heeft een grote affiniteit met duurzaamheid. Omdat Andrew door zijn Nederlandse vrouw regelmatig in ons land is, hebben zijn wijnen inmiddels een grote bekendheid in restaurants en wijnspeciaalzaken.
Deze middag is gratis toegankelijk vanaf 12:00 uur.
Nieuws
Whiskyavond 8-03-2018
Donderdag avond 8 Maart hebben we onze eerste whisky avond van 2018. Dennis Mesman van Bacardi Nederland zal u meenemen in de reis door schotland en ik verzeker u we gaan echt mooie bottelingen proeven.
Wilt u aanwezig zijn bij deze avond, schrijf u snel in want we hebben beperkt plek.
Datum: 8-03-0218
Aanvang: 20:00
Entree: € 25,00
Korting van € 10,00 bij aankoop fles whisky
Locatie: Lange nieuwstraat 183
Nieuws
Crémant de Limoux
Cuvée Ma Maison Rosier Crémant de Limoux
Bubbels. De feestdagen staan weer voor de deur. En dan hebben we trek in bubbels. We knallen letterlijk het jaar uit op Oudejaarsavond. Zonder feestelijke bubbels is de avond eigenlijk niet geslaagd. Of het nu om champagne, crémant, prosecco of cava gaat. Dat geldt dus ook voor deze Crémant de Limoux.
Crémant de Limoux, echte bubbels
In ons assortiment hebben we vele mousserende wijnen. Droge varianten en zoete varianten uit uiteraard Frankrijk, maar bijvoorbeeld ook uit Italië, Spanje en Duitsland. Zo ook de Crémant de Limoux van Domaine Rosier. Deze willen we speciaal voor je in het zonnetje zetten. De prijswinnende, mousserende wijn uit Frankrijk is heerlijk, feestelijk en voor een zachte prijs verkrijgbaar. De wijn heeft in 2017 in Parijs de gouden medaille van het Franse ministerie van landbouw gewonnen. De drank bestaat voor 70% uit Chardonnay- , 20% uit Chenin- en 10% uit Pinot Noir druiven. Een elegante, sprankelende wijn met tonen van witte bloemen en de frisheid van citrusvruchten. Deze crémant is twee jar te bewaren en dient geserveerd te worden op een temperatuur van 9 – 10°C.
Bubbelweetjes
- De Engelsen zijn de uitvinders van sprankelende wijn. Vaak wordt gedacht dat de Fransen het zijn vanwege de wereldberoemde Champagnestreek.
- Alleen mousserende wijn uit de Champagnestreek mag champagne heten. Bubbeltjeswijn uit de overige delen van Frankrijk worden crémant genoemd.
- De meest voorkomende druivensoorten in champagne zijn Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier.
- In Zuid Afrika wordt mousserende wijn ‘vonkelwijn’ genoemd. In Duitsland ‘sekt’ en in Australië ‘sparkling chardonnay’.
Heel veel bubbels bij De Drankenier
Naast de Crémant de Limoux van Domaine Rosier hebben we bij De Drankenier nog zeker 30 andere verschillende bubbels speciaal voor de feestdagen. Van droog tot zoet. Voor ieder wat wils. Kom dus ook voor je mousserende wijn naar De Drankenier. We helpen je graag. Ben je met de auto? Achter de winkel is voldoende parkeerruimte.
Nieuws
Krohn tien jaar oude Tawny port
Krohn tien jaar oude Tawny port
1865. Twee Noren starten in Portugal een bedrijf. Wiese & Krohn. Een port-wijnhuis en exporteur. Theodor Wiese en Dankert Krohn zijn de stichters. In 1880 gaan alle aandelen over naar Dankert Krohn. Maar de naam Wiese is nog steeds op de flessen terug te vinden. Inmiddels zijn alle aandelen in Portugese handen. De twee heren wilden Noord-Europa (eerste Scandinavië en Duitsland, maar later ook Nederland en België) kennis laten maken met kwalitatief goede port. En dat lukt ze bovendien al meer dan 150 jaar. Zo ook nu met hun Krohn tien jaar oude Tawny port.
Een overheerlijke Tawny port bij de Drankenier
We hebben deze overheerlijke Krohn port in ons assortiment. Een Krohn tien jaar oude Tawny port. De port heeft jaren gelegen op houten vaten om zijn complexe smaak te krijgen. En dat is zeker gelukt. Met zoete aroma’s en tonen van noten en karamel. Goed te drinken als aperitief of bij het dessert.
Port weetjes
- Tawny port dankt zijn naam aan de taankleur van de port. De kleur ontstaat doordat de port meerdere jaren op vaten heeft gerijpt en daardoor een beetje is gaan oxideren.
- De druiven voor port groeien in de Douro vallei in Portugal.
- Naast rode port bestaat er ook witte port en sinds kort ook rosé port.
- Men maakt ook in Zuid Afrika en Australië een drank die sterk op port lijkt. Echter, alleen binnen de Europese Unie mag de versterkte wijn uit Portugal port genoemd worden.
- Er zijn verschillende soorten port. Bekendste zijn Ruby en Tawny
Heb jij ook trek gekregen in deze Tawny port van Krohn? Een lekker glaasje als aperitief? Of wil je hem cadeau doen voor 5 december? Kom dan langs bij De Drankenier. We helpen je graag. Ben je met de auto? Achter de winkel is voldoende parkeerruimte.
Nieuws
Balvenie DoubleWood 12
De Balvenie DoubleWood 12 jaar
De Balvenie DoubleWood 12 jaar oud krijgt zijn speciale smaak en karakter omdat de whisky in twee soorten vaten rijpt. Om de whisky te maken gebruikt David Stewart (de langst werkende Malt meester uit de whisky-industrie) whisky die minimaal 12 jaar in Amerikaanse eikenhouten bourbonvaten heeft gelegen. Daarna brengt hij de whisky over naar Spaanse houten vaten waarin eerst sherry heeft gelegen. In deze vaten blijft het koperkleurige vocht nog minimaal negen maanden liggen.
Twaalf jaar op Amerikaans eikenhout en sherryvaten
Vervolgens wordt de whisky overgebracht naar Grote houten vaten die op zijn Engels ‘tuns’ worden genoemd. Daar kan de whisky rusten alvorens deze gebotteld wordt. Zo krijgt de Balvenie DoubleWood 12 jaar zijn eigen karakter. De eerste ligging zorgt voor de delicate smaak terwijl de sherryvaten zorgen voor diepte en volheid. Je ruikt de tonen van zoet fruit, vanille, honing en uiteraard sherry. De Balvenie DoubleWood 12 jaar smaakt naar zoete noten, kaneel en sherry. De afdronk is lang en warm. De Malt whisky is verkrijgbaar in een 70cl fles. De Balvenie DoubleWood 12 heeft een alcoholpercentage van 40%.
Whisky van de Schotse Hooglanden
De Balvenie distilleerderij ligt in het gebied de Speyside in Schotland. De distilleerderij verbouwt zijn eigen gerst en is de enige die dat nog doet. Balvenie mout de gerst op traditionele moutvloeren. Ze hebben hun eigen kuipers en een eigen kopersmid indienst. De Malt meester David Stewart houdt al meer dan 50 jaar supervisie over de whisky. Deze vijf ambachten samen zorgen voor de topkwaliteit van de Balvenie whiskies.
Heb jij ook trek gekregen in deze whisky? Een lekker glaasje voor bij de open haard? Of wil je hem cadeau doen voor 5 december? Kom dan langs bij De Drankenier. We helpen je graag. Ben je met de auto? Achter de winkel is voldoende parkeerruimte.
Nieuws
Speculaaslikeur van Zuidam Distillers
Speculaaslikeur
Sinterklaas is in aantocht. Samen met zijn paard Amerigo en zijn Zwarte Pieten. En zoals altijd met Pakjesboot 12. Uiteraard in hevige storm, met pakjes overboord en weer heel veel problemen. Op 18 november legt hij aan bij de sluizen van IJmuiden. Om ook dit jaar zijn verjaardag in Nederland vieren. En wat smaakt er nou beter bij het voorlezen van de gedichten en het uitpakken van de cadeaus dan een lekkernij als Speculaaslikeur. Speculaaslikeur van Zuidam. De distilleerder uit Baarle-Nassau.
Wie zoet is krijgt lekkers
Vol met oosterse kruiden en specerijen is Speculaaslikeur een echte oud-Hollandse lekkernij. Net als de cadeaus van de goedheiligman werden de kruiden per schip gebracht. Kruiden uit de Oriënt die VOC lieden meenamen op hun terugweg. Kruiden voor de handel. Specerijen als muskaat, gember, groene kardemom, vanille en natuurlijk kruidnagel. De kruiden worden volgens een eeuwenoud en geheim recept gemengd en getrokken op alcohol. De vakmensen van Zuidam maken van dit mengel een heerlijke likeur. Een likeur met een alcoholpercentage van 24%. De drank heeft een warme bronzen kleur en is in een feestelijke fles gebotteld. Speculaaslikeur.
Speculaaslikeur tijdens heerlijk avondje
Heerlijk avondje is gekomen. Daar hoort, naast de pepernoten, marsepein en cadeaus, natuurlijk deze likeur bij. De lekkernij maakt het avondje helemaal af. Dus haal hem snel bij De Drankenier. Voor jezelf of als cadeautje. De fles past ideaal in een schoen.
Kom langs bij De Drankenier. We helpen je graag. Ook voor andere cadeautjes zoals bijvoorbeeld een bierpakket, een lekker flesje wijn, whisky of rum. Cadeaus voor een heerlijk avondje. Wil je een fles Speculaaslikeur? Of ben je op zoek naar een ander sinterklaascadeau? Via de schoorsteen kom je lastig de winkel binnen, maar de voordeur staat altijd voor je open. Ben je met de auto? Dan kom je via de achterdeur binnen. Achter de winkel is voldoende parkeerruimte.