Nieuws
Wijnmiddag 24 november 2018
Op zaterdag 24 November hebben we onze jaarlijkse wijnmiddag en zoals u van ons gewend bent nodigen wij een importeur van mooie wijnen uit om hun passie voor wijnen met u te delen.
Vinura neemt u graag mee op ontdekkingstocht langs verschillende, Zuid-Afrikaanse hoogwaardige wijnhuizen. Tijdens de reis ontdekt u de ware essentie van wijn en luxe genieten.
Vinura, jong in wijn (sinds 2012) maar al jaren in het vak van wijnen, Peter van Rhenen directeur van Vinura is een wijnliefhebber puur sang. Maar alleen wijnen van een topkwaliteit. Peter’s citaat bij ons alleen de allerbeste wijnen, geen concessies. Passie en kwaliteit daar is waar het omgaat en niets anders.
U bent allen welkom vanaf 12:00 tot 17:00
Entree: Free
Locatie: Lange Nieuwstraat 183, IJmuiden
Nieuws
Carlos Serres Nu bij de Drankenier IJmuiden
Carlos Serres
rode Rioja, excellente Spaanse wijn uit de fameuze wijnstreek in het Noorden van Spanje. Eind negentiende eeuw baarde Spanje wereldwijd opzien met deze wijn. Met dank aan Fransen als Carlos Serres. Hij streek in 1885 neer in Rioja en startte er zijn eigen wijnhuis.
Franse wijnhuizen beleefden eind negentiende eeuw een desastreuze tijd. De Philloxera, ook wel bekend als druifluis, verwoestte talrijke wijngaarden. Veel Franse wijnboeren trokken ten einde raad zuidwaarts.
Veelbelovende wijnstreek
Ook wijnconsultant Carlos Serres volgde deze weg. Deze Fransman, geboren in Orléans en gedegen opgeleid in het wijnambacht, was veel onderweg. Op een van zijn reizen ontdekte hij in Noord-Spanje een regio die hem qua ligging en klimaat sterk deed denken aan een van de beste wijnstreken van Frankrijk, de Bordeaux. Zo ontdekte Serres Rioja.
Franse invloed
Serres vestigde zich in Haro (district Rioja Alta), in die tijd een zeer welvarende en invloedrijke Spaanse stad. Met de komst van de Franse wijnmakers groeide Haro uit tot een van de belangrijkste wijncentra ter wereld.
Spaanse wijnboeren produceerden al eeuwenlang zware, koppige wijnen van de plaatselijke blauwe druif, de Tempranillo. Zij lieten de druiven flink gisten en oxideren, zoals ze dat leerden van hun vaders en grootvaders. De Fransen introduceerden echter nieuwe, eigentijdse technieken. Met deze Franse wijnbouw- en teelttechnieken kwam de Tempranillo veel beter tot zijn recht. De Tempranillo heeft een vroege rijping (temprano) en is prima te combineren met andere druivenvariëteiten zoals Garnacha, Mazuelo of de witte Viura. Ook Carlos Serres combineerde de Tempranillo met andere druifsoorten. Hij sloot hiervoor exclusieve overeenkomsten met plaatselijke wijnboeren op strategisch aantrekkelijke locaties. Op die manier verzekerde Serres zich van druiven van de allerbeste kwaliteit. Bovendien gebruikte Serres alleen de beste Franse en Amerikaanse eiken wijnvaten, die de wijn een karakteristieke, kruidige smaak gaven. In het beroemde Barrio de La Estacion, een fraai pand naast het station in Haro, produceerde Serres kwaliteitswijnen met een typische ‘Bordeaux style’.
Internationale ambitie
In 1896 startte de Fransman een wijnhuis dat zich uitsluitend richtte op de export van wijn. Een gouden greep: de wijnen van Carlos Serres vonden, en vinden nog steeds, gretig aftrek in Frankrijk, Groot-Brittannië, Cuba en de Verenigde Staten. Het wijnhuis straalt tot vandaag de dag de tradities en de internationale ambitie van zijn grondlegger uit.
De gehele serie van Carlos Serres is te verkrijgen bij ons in de winkel.
Nieuws
Cognac Masterclass 1-11-2018
Alles al willen weten over cognac? Kom dan naar de masterclass van het cognac huis Frapin en Camus.
Op deze avond worden alle ins en out over deze mooie drank verteld en natuurlijk ook geproefd.
We zullen de serie van Frapin en Camus gaan proeven en de daarbij behoorde sterke verhalen vertellen, tevens zal er een bijpassend hapje geserveerd worden om de avond compleet te maken.
Datum: 1-11-2018
Entree € 17,50
Locatie: De Drankenier IJmuiden
Lange Nieuwstraat 183, 1972 GH IJmuiden
Nieuws
Kilkerran single malt
Kilkerran, 12 jaar oude whisky
Campbeltown, of op zijn Schots Ceann Loch Cille Chiarain, was ooit de hoofdstad van de whisky. Tenminste in de 19e eeuw. In het begin van de 20e eeuw toen de drooglegging in de Verenigde Staten zorgde voor vele sluitingen, bleven maar twee distilleerderijen over. Tot november 2000. Toen werd de Glengyle distilleerderij heropent als Mitchells Glengyle Ltd. Nu er weer drie distilleerderijen in het stadje zijn mag het zich weer een whiskyregio noemen. Helaas was de merknaam wel vergeven, dus de eerste whisky’s die in 2004 op de markt kwamen werden Kilkerran genoemd. Kilkerran single malt.
Vernoemd naar Saint Kerran
Omdat de naam Glengyle al vergeven was aan een blended Highland whisky mocht Mitchell’s Glengyle Ltd de naam niet meer gebruiken voor hun single malt whisky. Nu zijn ze trots om de whisky te mogen vernoemen naar de stichter van een oude nederzetting waar Campbeltown opgebouwd is. Saint Kerran, een Schotse heilige.
Kilkerran 12 years old
De Kilkerran 12 jaar oud heeft liggen rijpen op bourbonvaten (70%) en sherryvaten (30%). Een ideale combinatie voor een uitstekende single malt. De drank is licht goud van kleur en heeft een alcoholpercentage van 46%. De geur bestaat uit lichte tinten van honing en bloemen. Daarnaast zijn er lichte ziltige tonen. De smaken zijn licht zoetig met citroen, kaneel en vanille, maar ook een klein beetje peper. Ook smaakt de Kilkerran ligt rokerig en kruidig. De afdronk is lang. Ook daar zijn de pepers en vanille weer te herkennen.
Ben je ook nieuwsgierig geworden? De Kilkerran 12 years old single malt is nu verkrijgbaar bij ons. En zoals je natuurlijk van een specialist gewend bent, hebben we ook nog voldoende keuze in overige whisky’s. Zowel blends als single malts. Zoals bijvoorbeeld deze Balvenie Doublewood 12. Ook een hele lekkere whisky! Kom dus snel bij De Drankenier langs. We helpen je graag. Ben je met de auto? Achter de winkel is voldoende parkeerruimte.
Nieuws
Port Proeverij porthuis Krohn 27 september 2018
We hebben weer wat bijzonders en leuk voor u in petto, namelijk op donderdagavond 27 september zal onze huisvriend Vincent koppers allias Boompie een gave Masterclass port geven van het gerenommeerde porthuis Krohn.
Het Porthuis Krohn werd in 1865 opgericht door de jonge Noren Theodor Wiese en Dankert Krohn. Inmiddels is het bedrijf al generaties in handen van de Portugese familie Carneiro.
Krohn is één van de weinige onafhankelijke familiebedrijven die in Oporto is overgebleven.
Naast de standaard ports, omvat het assortiment een breed gamma aan Colheita’s, LBV’s en Vintage ports. Wilt u getuige zijn van deze heerlijke en leerzame avond meld u dan snel aan.
Port doet ons direct denken aan de haven plaats Oporto, daar waar de rivier de Douro in de Oceaan uitkomt. Het productiegebied voor Portwijnen ligt echter 70 kilometer landinwaarts langs de sterk kronkelende rivier de Douro. Dit gebied wordt gekenmerkt door de steile oevers met moeilijk te bereiken terrassen langs de rivier waarbij de druivenstokken aangeplant staan onder ongenadig schijnende zon. Dit gebied kent verzengend hete droge zomers en steenkoude en natte winters. De bodem wordt gevormd door keiharde en ondoordringbare graniet en leisteen.
Datum: 27 september 2018
Aanvang: 20:00
Entree: € 15,00
Locatie: Lange nieuwstraat 183, IJmuiden
Nieuws
Zeeuwse wijnen van de Kleine Schorre
Zeeuwse wijnen bij De Drankenier
We gaan je een klein geheimpje verklappen. Een klein geheimpje over heerlijke wijnen. De lekkerste wijn van Nederland komt uit Zeeland. Hoe dat kan? Zeeland bezit over de meeste zonuren van Nederland. Daarom kunnen de druiven daar goed rijpen. Bovendien is de grond erg vruchtbaar op Schouwen-Duiveland. Op dit Zeeuwse eiland is de Wijnhoeve de Kleine Schorre te vinden. Een wijnhoeve waar heerlijke Zeeuwse wijnen gemaakt worden. Zeeuwse wijnen die wij nu in ons assortiment hebben.
Zeeuwse Zilte Zaligheden
Op de website van de Kleine Schorre valt te lezen dat de Wijnhoeve in 2001 het levenslicht zag. In samenwerking met het Luxemburgse wijnhuis Cep d’Or werd een strenge selectie van druiven gemaakt. Als de druivenrassen maar aansluiten op het goede dat Zeeland te beiden heeft. Zeeuwse Zilte Zaligheden. Zaligheden als oesters, platvis, kreeft, lamsoor en zeekraal. De druivenrassen zijn Pinot Gris, Pinot Blanc en Auxerrois. De 42.000 wijnstokken zijn op een wijngaard van 10 ha geplant. Na de oogst worden de druiven met de grootste zorg verwerkt in de kelder op het terrein.
In assortiment van De Drankenier
De volgende Zeeuwse wijnen zijn nu verkrijgbaar bij De Drankenier:
Schouwen-Duiveland Rivaner 2016
De wijn is bijzonder fris met tonen als lychee, perzik en peer. De wijn is licht sprankelend. Heerlijk te combineren bij garnalen of krab. Of bij pittige gerechten en salades, dankzij een licht zoetje en zijn frisheid.
Schouwen-Duiveland Gris 2016
Ook deze wijn is enerzijds fris en anderzijds een tikkeltje zoet. Tonen van wit fruit en rozijn, maken de wijn samen met de Pinot Gris krachtig en toch ook bijzonder verfijnd. Door de complexe geuren en rokerige tonen is de wijn ideaal te drinken bij Kreeft en oesters.
Zeeuwsch Schorretje Blanc
In samenwerking met Cep D’Or is deze wijn gemaakt. Een Cuvée van Auxerrois en Pinot Blanc, samengesteld door Johan van de Velde, keldermeester.
Zeeuwsch Schorretje Rosé
Ook deze wijn is samengesteld door Johan van de Velde in de wijnkelders van Cep d’Or. Deze wijn is een cuvée van Rivaner en Pinot Noir druiven.
Wijncolumnist Financieel dagblad lovend
Hubrecht Duijker, wijncolumnist van het Financieel Dagblad is lovend over de Zeeuwse wijnen. Hij zegt: “Alle wijnen van de Kleine Schorre zijn heel zuiver en dus technisch onberispelijk”. Bij ons zijn nu zes wijnen van de Zeeuwse wijnhoeve verkrijgbaar. Naast de vier bovengenoemde kun je ook nog de ‘Barrique 2015’ of de ‘Cuvée Zeeland’. Heb je dorst gekregen? Zin in Zeeuwse zilte Zaligheden? Kom dan snel bij ons De Drankenier langs. We helpen je graag. Ben je met de auto? Achter de winkel is voldoende parkeerruimte.
Nieuws
De Laatste 2 Tomatin 5 Virtues Water en metal zijn gearriveerd.
Let wel beperkt verkrijgbaar en alleen in de winkel.
Nieuws
Zaterdag 31 Maart 2018 wijnmiddag met Katie Cunningham van Misty Cove
Zaterdagmiddag 31 maart staat in het teken van Nieuw -Zeeland, want dan komt de brand ambassador van het wijnhuis Misty cove uit nieuw- Zeeland een inloopproeverij verzorgen.
katie kan u alles vertellen over het wijnproces of welke wijnen bij u paasbrunch passen.
Bij deze even wat info over het wijnbedrijf.
Misty Cove is een relatief jong wijnbedrijf in Nieuw-Zeeland. Andrew Bailey maakt hier zuivere en vooral karakteristieke wijnen van druiven uit Marlborough en Central Otago.
Misty Cove is het relatief jonge wijnbedrijf van wijnmaker Andrew Bailey en zijn Nederlandse vrouw Marieke. De druiven zijn afkomstig uit de beste wijngaarden van Marlborough en Central Otago, die Andrew gedeeltelijk in eigendom heeft. Misty Cove maakt hiervan zuivere en vooral karakteristieke wijnen die zich reeds op een groot aantal concoursen onderscheiden hebben. Het bedrijf heeft een grote affiniteit met duurzaamheid. Omdat Andrew door zijn Nederlandse vrouw regelmatig in ons land is, hebben zijn wijnen inmiddels een grote bekendheid in restaurants en wijnspeciaalzaken.
Deze middag is gratis toegankelijk vanaf 12:00 uur.
Nieuws
Whiskyavond 8-03-2018
Donderdag avond 8 Maart hebben we onze eerste whisky avond van 2018. Dennis Mesman van Bacardi Nederland zal u meenemen in de reis door schotland en ik verzeker u we gaan echt mooie bottelingen proeven.
Wilt u aanwezig zijn bij deze avond, schrijf u snel in want we hebben beperkt plek.
Datum: 8-03-0218
Aanvang: 20:00
Entree: € 25,00
Korting van € 10,00 bij aankoop fles whisky
Locatie: Lange nieuwstraat 183
Nieuws
Crémant de Limoux
Cuvée Ma Maison Rosier Crémant de Limoux
Bubbels. De feestdagen staan weer voor de deur. En dan hebben we trek in bubbels. We knallen letterlijk het jaar uit op Oudejaarsavond. Zonder feestelijke bubbels is de avond eigenlijk niet geslaagd. Of het nu om champagne, crémant, prosecco of cava gaat. Dat geldt dus ook voor deze Crémant de Limoux.
Crémant de Limoux, echte bubbels
In ons assortiment hebben we vele mousserende wijnen. Droge varianten en zoete varianten uit uiteraard Frankrijk, maar bijvoorbeeld ook uit Italië, Spanje en Duitsland. Zo ook de Crémant de Limoux van Domaine Rosier. Deze willen we speciaal voor je in het zonnetje zetten. De prijswinnende, mousserende wijn uit Frankrijk is heerlijk, feestelijk en voor een zachte prijs verkrijgbaar. De wijn heeft in 2017 in Parijs de gouden medaille van het Franse ministerie van landbouw gewonnen. De drank bestaat voor 70% uit Chardonnay- , 20% uit Chenin- en 10% uit Pinot Noir druiven. Een elegante, sprankelende wijn met tonen van witte bloemen en de frisheid van citrusvruchten. Deze crémant is twee jar te bewaren en dient geserveerd te worden op een temperatuur van 9 – 10°C.
Bubbelweetjes
- De Engelsen zijn de uitvinders van sprankelende wijn. Vaak wordt gedacht dat de Fransen het zijn vanwege de wereldberoemde Champagnestreek.
- Alleen mousserende wijn uit de Champagnestreek mag champagne heten. Bubbeltjeswijn uit de overige delen van Frankrijk worden crémant genoemd.
- De meest voorkomende druivensoorten in champagne zijn Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier.
- In Zuid Afrika wordt mousserende wijn ‘vonkelwijn’ genoemd. In Duitsland ‘sekt’ en in Australië ‘sparkling chardonnay’.
Heel veel bubbels bij De Drankenier
Naast de Crémant de Limoux van Domaine Rosier hebben we bij De Drankenier nog zeker 30 andere verschillende bubbels speciaal voor de feestdagen. Van droog tot zoet. Voor ieder wat wils. Kom dus ook voor je mousserende wijn naar De Drankenier. We helpen je graag. Ben je met de auto? Achter de winkel is voldoende parkeerruimte.